Datorspel mot dissidenter i digital diktatur

Uppdaterad 2019-februari-22

social_poang_kina

De som skriver regimkritiskt i Sverige kan bli fråntagna medieplattform, inkomst, vänner etc.. Processen är manuell. I Kina testar man ett automatiserat system för ”social trofasthet”, där en komplicerad algoritm poängsätter användarnas beteende på Internet, med syftet att bygga en kultur av ”tillit” och ”uppriktighet”.

Orwell möter Pavlov i ett ”Socialt Statussystem” (SS). Nuvarande rankningar för kreditvärdighet, försäkringspremier m.m. plus ytterligare socialt spionmaterial (tänk: NSA, CIA, Facebook, ”Go ogle”, Expo? o.dyl.), viktas samman till en ”medborgarpoäng” (”medborgarvärde”), som konkurrerar med andras i det reella samhället. Hög poäng ger bonusar, typ: möjligheter att låna pengar, VIP-bokningar till hotell & resor, status på dejtingsajter m.m.. Låg poäng ger straff, typ: långsammare Internet, hinder att låna pengar, sämre försäkringar, sämre socialt skyddsnät, och begränsad tillgång till bl.a. nattklubbar, resor, utbildning, bostad eller jobb (spec. journalist eller jurist). En betalningsanmärkning tar inte hänsyn till om du låg på sjukhus eller är en bedragare. Systemet kan tipsa om hur man häver en svartlistning, eller varna för en vän med låg poäng. Dina vänners poäng påverkas av vad du själv gör. Det är oklart om angiveri skall ge poäng; men vännerna har anledning att stoppa dig från att publicera obekväma sanningar, för att inte själva få avdrag. En svart marknad lär uppstå för poänghöjande åtgärder, samt korruption och hackers (även från egna myndigheter och främmande länder). Eliten ställs förstås över systemet. Bonusar lockar folk i början; straffen kommer senare. Systemet är frivilligt idag, men avses bli obligatoriskt i Kina år 2020.

Det är varken satir eller vansinne — det är politik.

Regimens trofasta skall kunna ströva fritt, medan dissidenter skall ha svårt att ta ett enda steg. Systemet kan förväntas få överlag positiva omdömen från Kinas befolkning — annars går deras poäng ner. Hela samhället har anledning att undvika dem som har låg poäng. Det är lydnad som datorspel, i en orgie av sadistiskt kreativa trakasserier, likt Hunger Games. Filosofiskt kallas det ”onlife” (life on+offline).

(Mitt eget högst personliga förslag är att bygga falluckor i trottoarerna, som utlöses enkom för dem med låg poäng. Sedan kunde man göra ”dolda kameran” TV-show av det, så alla kan skratta åt sanningssägarna med deras ”falska nyheter”.)

Testpersoner har visat sig skryta om sina höga poäng: ”Titta, vilken totalt konform nolla jag är! Jag håller med regimen om allt!” (Man måste se det för att tro det.) Hög poäng har redan blivit en statussymbol — verkligen: ”Vilken beundransvärt konform nolla han är! Han håller med regimen om allt!” ”Idioternas armé” skall leva i en ändlös popularitetstävling, värre än Poké mongo. En del kommer dock att för sent upptäcka att det ens finns ett system de har tilldelats poäng i.

Fördelen med att låta AI sköta trakasserierna av sanningssägare, är att det går att förfölja så många fler, så mycket mer detaljerat, med snabbare koppling mellan handling och konsekvens. Dina (och därmed dina vänners) möjligheter i samhället kan justeras i detalj från dag till dag, efter hur önskvärd du är för regimen, medan myndigheterna (MSB?) bara behöver luta sig tillbaka, rulla tummarna och se på.

Välkommen till ”onlife” — en formaliserad vidareutveckling av vad som redan pågår i Sverige! Sedan det testats i Kina, kan man räkna med att det kommer hit till Europa.

🔗 China’s social credit system shows its teeth, banning millions from taking flights, trains

Annonser